Categories
blog IoT

Wat is Internet of Things eigenlijk?

Op Google levert ‘IoT’ maar liefst 97 miljoen zoekresultaten op. Ter vergelijking, wie ‘fidget spinner’ intikt, krijgt er slechts 17 miljoen. Wat is dat dan, IoT – oftewel Internet of Things? Tja, ik ben er dag en nacht mee bezig, voor mij is het mijn leven. Laat ik niet alleen antwoorden vanuit mijn eigen bubbel, ik vraag anderen naar hún eerste gedachte bij de term IoT.

Mijn kameraad Faiyaz:

‘Een voetbal die doorstuurt hoe vaak er tegenaan is getrapt. En zelfs hoelang hij blijft rollen.’

Ja! Zelfs zoiets als een object dat niet aan een stopcontact hangt. Het hoeft dus niet een apparaat te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan sensoren in een schoenzool van een patiënt met een knieblessure. Wanneer nodig en gewenst, krijgt hij advies van zijn arts, die op zijn beurt weer ingeseind wordt door de sensoren. Of neem het asfalt dat in de winter de temperatuur doorstuurt om te voorkomen dat er inefficiënt zout wordt gestrooid. Met IoT kunnen we data verzamelen die voorheen niet beschikbaar waren.

Noer, mijn broertje:

‘Ik denk dat het nog in kinderschoenen staat. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we er ooit dagelijks mee te maken zullen hebben.’

Ja en nee. Er zijn al veel apparaten met het internet verbonden. Bijvoorbeeld brandmelders, thermostaten of boeien in de Stille Oceaan die kunnen waarschuwen als er een tsunami op komst is. Maar de huidige technologieën (4G, WiFi etc.) zijn niet altijd even efficiënt en veilig voor dit soort verbindingen. Daarvoor ontwikkelen we nu een nieuwe technologie. Die staat inderdaad nog in de kinderschoenen.

Mijn maatje Jasper:

‘Ik denk aan een connected koelkast.’

Exact waar ik ook altijd aan denk. Ik droom ook van een koelkast die de supermarkt vertelt dat ze chocomel moeten bezorgen. Maar IoT is zoveel meer dan luxe. Dit dekt niet de lading.

Random oma op straat:

‘Ik wil het niet weten. Jullie verliezen het contact met de echte wereld.’

Vol schaamte verstop ik mijn smartphone in mijn achterzak. Heeft ze een punt? Verliezen we inderdaad het contact of zijn we juist meer connected dan ooit?

Debby, mijn vrouw:

‘Jij.’

Enerzijds is dit antwoord een goed teken. IoT speelt inderdaad een grote rol in mijn leven. Niet de connected objecten, maar het onderwerp op zich. Ik kom elke dag te weten hoeveel ik nog niet weet. Het gaat niet alleen over een duurzame en efficiënte samenleving met behulp van connected objecten en veel data. IoT brengt ook veel technische en antropologische vraagstukken met zich mee. Waar moeten de oplossingen vandaan komen? Van de fabrikant van een fysiek product of de consument met een probleem? Is het onderscheid tussen business en consumer nog wel valide als het om IoT gaat? Draait IoT niet gewoon om de mens die in control is?

De technologie is er klaar voor. Is de gebruiker dat ook?

Zou mijn vrouw met haar antwoord bedoelen dat ik teveel bezig ben met IoT?

Hoe dan ook, ik vind het te gek om in het IoT team van T-Mobile te werken. We krijgen de ruimte vragen te beantwoorden en te ontdekken hoe we als klein onderdeel in een groot ecosysteem waarde kunnen toevoegen. We mogen tien jaar vooruitkijken. Dat is best bijzonder.

Ik ben enthousiast en vertel jou de komende tijd meer over de lessen die ik leer.